Tonny Sikkes

Tonny Sikkes

Buteyko Methode

De ademhaling speelt een belangrijke rol bij een goede gezondheid. Helaas zijn we ons hiervan vaak te weinig bewust, terwijl het de bron, de basis van ons leven is. We weten dat voeding en beweging voor onze gezondheid belangrijk zijn maar voor de ademhaling hebben we weinig aandacht. Hier valt nog veel winst te behalen.                                     

Door te onderzoeken hoe je door je ademhaling zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid kunt beïnvloeden kwam ik in contact met de Buteyko Methode. Tot dan toe had ik geleerd: gezond ademen is vooral diep ademen. Buteyko zegt het tegenovergestelde. Geboeid hierdoor begon ik zijn methode te bestuderen en mijn enthousiasme werd steeds groter. Uiteindelijk heb ik de opleiding tot Buteykotherapeut gevolgd en werk er nu zelf mee.

Dr. Konstantin Buteyko

Dr. Konstantin Buteyko, een arts uit Oekraïne die leefde van 1923 tot 2003, ontdekte 50 jaar geleden dat de oorzaak van een aantal ziektes ligt in een chronisch diepe ademhaling. De neiging om uit gewoonte te veel adem te halen staat bekend als het Chronische Hyperventilatie Syndroom (CHVS). Dit is een veel voorkomende aandoening: meer dan 80% van de mensheid lijdt er in meerdere of mindere mate aan zonder zich daarvan bewust te zijn.

Dr. Buteyko kwam na ervaringen met zijn patiënten en uitvoerig laboratoriumonderzoek tot de conclusie dat het gezonder is om minder snel en minder diep te ademen. Dat week nogal af van de gangbare opvattingen waardoor hij in de medische wereld aanvankelijk nauwelijks steun vond voor zijn theorie. In het kort komt zijn visie er op neer dat we wanneer we chronisch diep ademhalen te veel koolzuurgas verliezen, waardoor onze stofwisseling wordt verstoord. Dat kan leiden tot tal van lichte tot zeer ernstige klachten en aandoeningen zoals:
Astma, Bronchitis, Longemfyseem
CHVS (Chronische Hyperventilatie Syndroom)
Allergieën
Hooikoorts
Hoge bloeddruk, hoofdpijn
Slaapproblemen, snurken
Chronische vermoeidheid
Een gejaagd en onrustig gevoel
Angstaanvallen, hartkloppingen, hyperventilatie
Overmatig zuchten en geeuwen

Dr.Buteyko ontwikkelde een methode om met behulp van ademhalingsoefeningen de diepte van de ademhaling te verminderen door de ademhalingsspieren te ontspannen en zo de verstoorde verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas in ons lichaam te herstellen.
Het Russische Ministerie van Volksgezondheid erkende zijn methode in 1985. De Buteyko Methode wordt nu wereldwijd bekend. Honderdduizend mensen hebben de Buteyko Methode geleerd en de positieve effecten ontdekt.

Wat leer je tijdens de Buteyko cursus ?

  • ·Je krijgt informatie over de achtergronden en de werking van de methode.
  • ·Je wordt je bewust van je ademhaling en leert technieken die de ademhaling normaliseren. Ze zijn eenvoudig toe te passen.
  • ·Je leert omgaan met zaken die de ademhaling sterk kunnen beïnvloeden zoals stress, praten, slapen, voeding en sport. Daarbij kan in een integrale benadering ook gebruik gemaakt worden van andere methoden zoals Mindfulness en Hartcoherentie.

De Buteyko-cursus wordt in groepsverband gegeven in Nijmegen en Hoorn en bestaat uit vijf bijeenkomsten van anderhalf uur. Er is ook de mogelijkheid voor een individueel traject zowel in Hoorn als in Nijmegen.

Klikl hier voor ervaringen cursisten.

Buteyko websites: www.buteyko-methode.eu, www.buteyko.nl, www.buteyko-instituut.nl, www.buteykoacademie.nl, www.buteykohealth.com.au, www.buteykoclinic.com

Boeken:
- Masha Anthonissen-Kotousova, Leef gezond, adem rustig. Astma te lijf met de Buteyko-methode, 5e druk 2012 (1e druk 2001). Uitg. Ankh-Hermes bv, Deventer. ISBN:97890-20204414
- Dick Kuiper, Leven zonder astma. Dankzij de Buteyko-methode. Een nieuwe ademhalingstechniek waarmee u astma zonder medicijnen kunt laten verdwijnen, 2e druk 2010 (1e druk 2006?). Uitg. Panta Rhei, Katwijk.
- Patrick McKeown, Close Your Mouth. Buteyko Breathing Clinic self help manual. Stop Asthma, Hay Fever and Nasal Congestion Permanently, 4e druk 2010 (1e druk 2003). Published by: Buteyko Books.ISBN-13: 978-0954599614
- Andrey Novozhilov, Leven zonder astma, De Buteyko- methode. Vertaling Wim Weel. Oorspronkelijke titel "Living without Asthma, Dr. Andrey Novozhilov. ISBN 978-90-74579-05-6

Foto: Corrien Anthonisse