Hartcoherentie
Het hart speelt een centrale rol in ons functioneren. Het hart, en wel in het bijzonder het hartritme, heeft een diepgaand effect op allerlei emotionele, fysiologische en cognitieve functies, zoals de helderheid van denken, inzicht, het nemen van strategische beslissingen en de manier van communiceren. Het hartritme staat op haar beurt weer sterk onder de invloed van gevoelens, emoties, en de ademhaling. Stressvolle emoties zoals frustratie en woede hebben een negatief effect op het hartritme, terwijl positieve emoties zoals plezier, liefde en dankbaarheid het hartritme gunstig beïnvloeden.
We spreken over hartcoherentie bij regelmatige, gebalanceerde afwisseling van versnelling en vertraging van het hartritme. Het is een staat van het lichaam waarin verschillende lichaamsprocessen goed op elkaar zijn afgestemd. De activerende en de herstellende activiteiten van het autonome zenuwstelsel zijn dan in balans. Klinische studies bevestigen het belang van coherentie voor emotioneel en lichamelijk welzijn en voor cognitieve prestaties. Het hartritme, en dus de mate van coherentie, kan door het individu zelf beïnvloed worden.
HeartMath® heeft software ontwikkeld waarbij het hartritme kan worden gevolgd en de mate van coherentie zichtbaar wordt. Op grond van de kennis van het verband tussen hartritme en de mentale, emotionele en fysiologische verschijnselen geeft de zogenaamde Emwave PC onmiddellijke, objectieve feedback over de innerlijke staat. Stress of juist coherentie en de effecten van het toepassen van de HeartMath technieken zijn te zien op het computerscherm. Op die wijze is te volgen hoe gedachten en gevoelens het hartritme beïnvloeden en wat de effecten zijn van de toepassing van de HeartMath technieken. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een zogenaamde emWave®. Dit kleine draagbare apparaat geeft op elk moment feedback over de coherentie van de drager. Het is te gebruiken met een oorsensor of door de duim op het apparaat te houden. De sensor pikt de hartslag op en toont direct de mate van coherentie op een display.
De HeartMath methode kan een positief effect op de gezondheid hebben bij onder meer vermoeidheidsklachten, slapeloosheid, angststoornissen, hart en vaatziekten, HIV gerelateerde ziekten, ADHD, chronische boosheidgevoelens, diabetes, migraine, astma, leerstoornissen, depressie, post traumatisch stress syndroom, hartkloppingen, overgewicht en reumatische klachten.
Daar waar het programma bij organisaties in werksituaties wordt toegepast, verbetert de communicatie en de samenwerking, wordt de sfeer prettiger, worden werkdruk en conflictsituaties beter gepareerd, en voelen werknemers zich meer verbonden met de organisatie.
Meer informatie hierover vind je in dit artikel.