Tonny Sikkes

Tonny Sikkes

Ervaringen cursisten

Ik was erg verbaasd toen ik over de Buteyko methode las.

  • Dat astma en vele ander ziekten veroorzaakt worden als reactie op chronisch (onbewust) hyperventileren.
  • Dat de behandeling navenant is namelijk minder ( en altijd door de neus ) ademen.
  • Dat het gebruik van long pufjes de klachten alleen maar erger maken.
  • Dat deze methode in Nederland onvoldoende bekend is, ook niet onder medici.

Op het moment dat ik dit las gebruikte ik een luchtwegverwijder en ontstekingsremmer.
Tot dit jaar gebruikte ik al jaren alleen medicatie in de wintermaanden. Dit jaar bleef ik ook in de zomer klachten houden. In korte tijd was ik 3x overgestapt op verschillende soorten medicijnen. Zij hadden bij mij allen vervelende bijwerkingen als hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, en zelfs 2x acute benauwdheidsaanvallen. Zonder medicatie kon ik helaas nog niet. Ik zat dus in de fase van uittesten van welk medicijn mij wel paste.

Enthousiast over Buteyko begon ik zelf te oefenen. Dat werd niks. Ik had behoefte aan goede instructie. Via internet kwam ik bij Buteyko therapeute Tonny Sikkes terecht. Voor mij is de therapie maatwerk gebleken. Met name in het begin vond ik de oefeningen ( ademnood creëren ) nogal benauwend. Met tips van Tonny ging het makkelijker en heb ik ruim 3 maanden consequent dagelijks geoefend. Al snel hoefde ik de luchtwegverwijder en na enige tijd ook de ontstekingremmer niet meer te gebruiken. Op dit moment ( december ) gebruik ik nog steeds geen medicatie en ben ik klachtenvrij. Dit is voor mij, met name in de wintermaanden, bijzonder. De ochtend controlepauze was in het begin van de oefeningen gemiddeld 22 en deze werd geleidelijk aan beter. Nu zit ik al ruim een maand gemiddeld op 50. Het viel me op dat de controlepauzes overdag, in tegenstelling tot de opstaan metingen, nogal fluctueren. Het gaat nu dus goed met mij. Ik doe de oefeningen niet meer maar ben wel gaan sporten. Als de klachten terugkeren weet ik hoe te handelen.

Tonny vond ik naast kundige ook een erg betrokken therapeute. Dankjewel Tonny.

Frans

Ik voel me echt veel beter, maar merk dat ik heel snel angstige gedachten heb. Met de verminderde ademhaling lukt het me wel om weer rustig te worden. Zodra mijn gedachten normaal zijn is mijn ademhaling ook rustig.

Ik merk nu heel duidelijk wanneer ik te onrustig adem. Ik herken alle signalen in mijn lijf. Ik merk dat ik heel fit wakker wordt en ben gedurende de dag ook niet meer moe, tenzij ik te gejaagd adem, dan word ik misselijk en moe. Daar ligt voor mij nu ook de grootste uitdaging. Praten, lopen en tijdens werkzaamheden in huis bijvoorbeeld. Ik merk dat zodra ik buiten een rondje ga lopen ik meteen in een hoge, onrustige ademhaling schiet. Ik heb het door, maar het lukt me nog niet helemaal om dit onder controle te krijgen. Maar ik blijf gewoon iedere dag weer oefenen!